Stații de Reglare și Măsurare Gaze Naturale

Stațiile de Reglare, Măsurare (SRM) a gazelor naturale sunt componente fundamentale care asigură o gestionare sigură și eficientă a gazelor naturale de la punctele de extracție și transport către utilizatorii finali, indiferent dacă aceștia sunt clienți industriali, comerciali sau rezidențiali. Aceste stații sunt esențiale pentru menținerea presiunii corecte a gazelor și asigură transferul eficient al acestora către consumatorii finali.
BAT MEDIAS este o companie cu o tradiție îndelungată, fiind specializată încă din 1957 în execuția de sisteme de transport și distribuție a gazelor naturale. Ne mândrim cu realizarea de stații de reglare măsurare complexe, care funcționează în regim de presiune înaltă, medie sau joasă

Ce sunt stațiile de Reglare, Măsurare?

Stațiile de Reglare și, Măsurare Gaze Naturale pot avea diverse componente – filtre, filtre-separatoare, încălzitoare de gaz, regulatoare, contoare, etc. care se aleg de către proiectant în funcție de condițiile care se doresc a fi asigurate cu aceste instalații tehnologice. In general, aceste instalații sunt executate să asigure o funcționare continuă, având o linie în funcțiune și una în stand-by, și asigură reducerea presiunii gazelor naturale. În funcție de locul din care gazul este preluat în vederea reducerii presiunii, respectiv din Sistemul Național de Transport Gaz Natural sau din diverse conducte de distribuție, pot purta denumirea generică de SRMP (stații de reglare masurare și predare), SRMS (stații de reglare, măsurare de sector), SR (stații de reglare), etc. Stațiile SRMP funcționează ca puncte de transfer unde gazele naturale sunt predate de la producători sau transportatori către distribuitori sau utilizatori finali. Acest proces include nu doar transferul fizic al gazului, ci și monitorizarea și documentarea corespunzătoare a cantităților și calității gazelor predate. SRMS, preiau gazele din sistemele de distribuție și gazele sunt livrate catre utilizatorii finali.

Principalele funcții ale stațiilor de reglare măsurare gaze:

separare-filtrare: gazele naturale pot conține diverse impurități lichide și solide care trebuie eliminate pentru a nu deteriora echipamentele componente ale stațiilor. În general se realizează o separare fie gravitațională prin mărirea secțiunii de curgere a gazului si scăderea vitezei particulelor lichide sau solide, fie centrifugală, fie combinare a acestora etc. și o filtrare a particulelor fine solide (câțiva microni) prin folosirea de cartușe filtrante adecvate.

✅reglarea presiunii: Pentru a putea distribui în siguranță gazele naturale către consumatori, presiunea acestora trebuie ajustată la niveluri sigure și conforme cu rețelele de distribuție locale. Stațiile de reglare măsurare gaze sunt echipate cu regulatoare care asigură reducerea și menținerea presiunii la valori prestabilite.

✅măsurarea gazului: precizia în măsurarea debitului gazelor naturale este esențială în scopul tranzacționării acestora între client și beneficiar. Acolo unde este necesară măsurarea gazelor, stațiile SRM sunt echipate cu contoare de gaz, cele mai uzuale fiind contoarele cu turbină, cu pistoane rotative și ultrasunete dotate cu corectoare sau calculatoare de debit, care înregistrează debitul gazelor trecute prin stație, fac o corectie de temperatura, presiune dupa norme metrologice impuse de legislatia în vigoare, oferind întotdeauna date exacte în vederea facturării sau pur și simplu pentru monitorizarea unui consum tehnologic

Componentele principale ale Stațiilor de Reglare Măsurare

  • Instalație de separare/filtrare

Aceasta are rolul de a separa/filtra impuritățile solide și lichide din gazele naturale, ceea ce înseamnă că doar gazul curat ajunge în rețeaua de distribuție sau la utilizatorul final. Filtrele sau filtrele separatoare sunt esențiale pentru protejarea echipamentelor din aval cum ar fi regulatoare, dispozitive de blocare, contoare, supape de purjare și pentru menținerea calității gazului.

  • Instalație de încălzire

În timpul procesului de reglare a presiunii, datorită scăderii presiunii, are loc o detentă a temperaturii și gazele naturale se răcesc semnificativ, ajungându-se la temperaturi cu mult sub 0℃. Acest lucru coroborat cu umiditatea din gaz duce la formarea de criohidrați (un fel de gheață) și la blocarea regulatoarelor sau funcționarea lor neadecvată. Instalația de încălzire previne formarea criohidraților, ridicând temperatura gazelor înainte de a intra in regulator, asigurând astfel funcționarea continuă a stației. Această etapă se poate realiza prin încălzire indirectă folosind încălzitoare electrice sau schimbător de căldură cu centrală termică, in funcție de cerințele procesului.

  • Instalație de reglare și siguranță

Instalația include regulatoare de presiune care ajustează presiunea gazului la niveluri sigure și ventile de siguranță (dispozitive de siguranță) care previn suprapresiunile sau subpresiunile periculoase. Linia de reducere a presiunii este compusă din regulatoare de presiune și/sau dispozitive de blocare fie la suprapresiune, fie la subpresiune. Suplimentar, pentru cazurile de suprapresiune se folosesc și supape de siguranță, care deschid si purjează gazul, controlat, la o anumita valoare a presiunii, peste presiunea reglată. Aceste componente sunt esențiale pentru protejarea integrității sistemului și pentru prevenirea accidentelor.

  • Instalație de odorizare

Pentru detectarea olfactivă a eventualelor scurgeri de gaze, se adaugă un odorant în gazele naturale, de exemplu etilmercaptan. Acest proces asigură detectarea scurgerilor de gaze de către utilizatori și de către personalul de întreținere, mirosul fiind deranjant și persistent pentru a fi sesizat cu ușurință.

  • Sisteme de detecție și protecție

Acestea includ detectoare de incendiu și de gaze, precum și sisteme antiefracție, asigurând astfel un nivel ridicat de siguranță pentru stație și pentru mediul înconjurător.

  • Rezervorul de colectare a scurgerilor și evacuarea in siguranta a gazelor din instalație

Rezervorul de lichide de obicei este cu pereți dubli și se instalează în vederea preluării controlate a impurităților separate.

Pentru evacuarea în condiții de siguranță în caz de urgență sau în vederea intervenției la instalația mecanică, gazele sunt dirijate controlat către un coș de evacuare sau în lipsa acestuia, la racorduri special prevăzute în instalație.
Fiecare componentă a stațiilor SRM este proiectată și dimensionată conform cerințelor specifice ale clientului, respectând standardele și codurile de proiectare aplicabile și în vigoare.

Caracteristici tehnice și avantajele Stațiilor de Reglare, Măsurare BAT Mediaș

Stațiile de Reglare, Măsurare (SRM) sunt proiectate și construite pentru a asigura un nivel înalt de siguranță, precizie și eficiență în preluarea și distribuirea gazelor naturale. Aceste stații sunt echipate cu tehnologie avansată și componente de înaltă calitate, adaptate pentru a satisface cerințele specifice ale fiecărui client și pentru a funcționa în condiții variate de operare. Echipamentele utilizate sunt fiabile, usor de întreținut, testate pentru a asigura performanțe optime în cele mai defavorabile condiții de funcționare și sunt proiectate să reziste la temperaturi de pana la -29°C.
Mai mult decât atât, BAT Mediaș se remarcă prin:

Expertiză și tradiție
Cu o experiență de peste șapte decenii în domeniul gazelor naturale, BAT Mediaș are o vastă expertiză în proiectarea și construirea unor sisteme extrem de complexe pentru transportul și distribuția gazelor.
Compania are o tradiție îndelungată în colaborarea cu companii de renume din industria energetică

✅ Soluții personalizate
BAT Mediaș oferă soluții personalizate pentru fiecare client. Astfel că, fiecare stație SRM este adaptată nevoilor specifice ale proiectului. Fiecare lucrare nouă este gestionată de către echipa BAT Mediaș, oferind astfel un serviciu complet și integrat.

Calitate și conformitate
Toate echipamentele și componentele folosite sunt de înaltă calitate și respectă standardele naționale și internaționale și cerințele reglementărilor locale.

BAT Mediaș are autorizații și certificări emise de către agențiile/autoritățile de reglementare în domeniu, respectând astfel conformitatea cu toate normele și reglementările în vigoare aplicabile.

✅Siguranță și fiabilitate:
Stațiile SRM proiectate și construite de BAT Mediaș sunt echipate cu multiple sisteme de siguranță și monitorizare, asigurând o funcționare fiabilă și prevenirea accidentelor.

Compania utilizează tehnologii de vârf și echipamente cu adevărat performante pentru a garanta funcționarea optimă a stațiilor în diverse condiții de operare.

✅ Întreținere și suport:
BAT Mediaș oferă servicii de întreținere și suport tehnic pentru stațiile SRM, asigurând astfel o durată de viață lungă și funcționarea continuă a echipamentelor.

Compania dispune de personal calificat și autorizat pentru intervenții rapide și eficiente, minimizând astfel timpul de întrerupere în livrarea gazelor și asigurând continuitatea serviciilor.

Prin aceste caracteristici tehnice avansate și avantajele oferite, BAT Mediaș se poziționează ca un lider de încredere în industria gazelor naturale, contribuind la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice naționale și regionale.

Aplicații și domenii de utilizare ale Stațiilor de Reglare, Măsurare (SRM)

Stațiile de Reglare, Măsurare înseamnă:

siguranță crescută, prin monitorizarea continuă a procesului si folosirea sistemelor de siguranță adecvate

eficiență energetică ridicată, întrucât reglarea optimă a presiunii și debitului reduce consumul de energie și

✅fiabilitate, pentru că sistemele sunt proiectate să funcționeze fără întreruperi, asigurând un flux constant de gaze.

Stațiile SRM sunt utilizate într-o varietate de domenii, precum cel industrial, unde asigură furnizarea continuă și sigură a gazelor naturale pentru procese industriale, cel rezidențial, unde se realizează o distribuție sigură și eficientă către locuințele private, dar și în cel comercial, pentru alimentarea cu gaze a clădirilor comerciale și instituțiilor.

Stațiile de Reglare, Măsurare (SRM) produse de BAT Mediaș sunt soluția ideală pentru orice companie care dorește să asigure livrarea sigură și eficientă a gazelor naturale. Grație experienței și tradiției îndelungate în industria gazelor, BAT Mediaș oferă echipamente de calitate și servicii complete, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui proiect.

Contactează-ne pentru a discuta cum putem îmbunătăți infrastructura de gaze naturale a companiei tale sau a clienților tăi! Fie că ai nevoie de o stație SRM nouă sau de întreținerea și modernizarea unei stații existente, sau pur si simplu consultantă în acest domeniu, suntem aici pentru a-ți oferi cea mai bună soluție tehnică!